Biskut Cip Coklat Ustazah Hamidah



BAHAN-BAHAN

1 cawan gula kastor (tak berapa penuh, kalau nak manis, silakan.)
1 cawan gula perang (gelap & lembut)
1 cawan mentega (buttercup)
1 cawan minyak jagung
1 biji kuning telur
4 cawan tepung gandum

1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk cream of tartar
1 sudu teh serbuk penaik


1 cawan cip coklat
1/2 cawan kacang badam (sudah siap dicincang)
1/2 cawan kacang hazel

20g serbuk koko

Sedikit nescafe
Sedikit esen vanila

CARA MEMBUAT

1) Pukul gula dan mentega hingga kembang. (Jangan sampai terlalu kembang, cukup sekadar adunan menjadi sedikit ringan.)

2) Masukkan kuning telur, kemudian gaul adunan hingga rata.

3) Masukkan minyak jagung dan esen vanila, kemudian gaul hingga rata.

4) Masukkan bahan-bahan lain kemudian digaul rata.

5) Sudukan di dalam dulang dengan bentuk nipis-nipis supaya cepat masak.

6) Bakar hingga masak. Warna biskut akan menjadi sedikit gelap ketika mula-mula diletakkan ke dalam oven, kemudian akan bertukar koko cerah apabila hampir masak.

7) Biskut yang baru diangkat keluar dari oven tidak keras lagi. Tunggu hingga sejuk, baru biskut menjadi rangup.

8) Sedia dimakan.. :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Pesanan daripada anda dialu-alukan. Semoga Allah memberkati anda!